• Dobrodošli

    na web stranice udruge
    "Memoria" Osijek

  • Istaknute novosti

    Pogledajte kategoriju istaknutih novosti.

Tema ovogodišnjeg EdukAla 2018 je: DEMENCIJA SE TIČE SVIH NAS!

Tema ovogodišnjeg EdukAla 2018 je: DEMENCIJA SE TIČE SVIH NAS!

4. Edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti započinje uvodnim predavanjima  o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja kakvoće života osoba s demencijom.

Edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti održat će se u Zagrebu u Hotelu International u čijem radu će ove godine sudjelovati gotovo 300 zdravstvenih i socijalnih radnika, psihologa i drugih profesija koji se svakodnevno susreću s problemima demencije. Među njima će prvi puta sudjelovati sudionici iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Institut informiranog pristanka, kao pravo bolesnika na odbijanje ili prihvat medicinskoga tretmana jedno je od najznačajnijih pitanja u području ljudskih prava u terminalnom stadiju bolesti, Alzheimerove bolesti. Svako potporno i palijativno liječenje bolesnika u terminalnom stadiju bolesti zahtjeva multidisciplinaran pristup koji će uključivati kvalitetnu pravnu zaštitu prema kojoj svaki bolesnik donosi važne odluke o svom životu u skladu s vlastitim ciljevima i vrijednostima. Važna komponenta palijativne skrbi su medicinsko-pravne i etičke smjernice informiranog pristanka koje se temelje na komunikaciji, odnosu i odlukama između liječnika i pacijenta, odnosu i odlukama između medicinskih sestara i pacijenta, a od iznimne su važnosti za zaštitu ljudskog prava i dostojanstva oboljelih od Alzheimerove bolesti. Svoje predavanje o autonomiji i ljudskim pravima palijativne skrbi o oboljelima od Alzheimerove bolesti održat će Silvija Dološić, univ.spec.iur. na 4. Edukativnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti u Zagrebu.

4. Edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti donijela je zaključke da EdukAl treba prerasti nacionalne okvire i postati konferencija s međunarodnim učešćem.